Aflossen op uw hypotheek, is dat wel verstandig
07-05-2015

Vorig jaar losten wij gemiddeld 16.000 euro af op onze hypotheek, dit jaar zijn wij van plan 12.000 euro af te gaan lossen. We worden allemaal gestimuleerd zoveel mogelijk af te lossen. Maar is dat wel verstandig? Kunnen we niet beter op een andere manier onze woonlasten verlagen?


Lening
Een groot nadeel van aflossen is dat het geld dat u hebt afgelost ook echt weg is. Het zit in uw huis en u kunt er niet meer bij. Gaan u en uw partner uit elkaar terwijl uw huis onder water staat of raakt u uw baan kwijt, dan kunt u het geld best hard nodig hebben. Helaas kunt u dan geen aanspraak meer maken op het geld dat u hebt gebruikt voor de aflossing van uw hypotheek. U zult een persoonlijke lening moeten gebruiken waarover u veel meer rente moet betalen, die ook nog eens niet aftrekbaar is.

Overwaarde
Bent u van plan om te gaan verhuizen naar een duurder huis, dan moet u de overwaarde gebruiken voor de aanschaf van dat nieuwe huis. Hoe meer u hebt afgelost, hoe hoger de overwaarde van uw huis. Als u de overwaarde niet gebruikt voor de aankoop en een extra hoge hypotheek afsluit, dan is dat betreffende deel niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Belastingvrij
Voordat u op een (bank)spaarhypotheek of beleggingshypotheek gaat aflossen, is het verstandig eerst goed te rekenen of dat de moeite waard is. Sparen of beleggen doet u namelijk belastingvrij. De rente op een (bank)spaarhypotheek is vaak ook hoger dan wanneer u op een gewone rekening spaart. Hoe meer u op deze hypotheekvormen aflost, hoe minder u spaart of belegt. Laat u in dit geval door een adviseur goed voorlichten.

Woekerpolis
Wilt u besparen op uw woonlasten, kijk dan eens of u in het bezit bent van een woekerpolis. Een woekerpolis is een verzekering waarbij met de premie wordt belegd. Deze zijn vooral in de jaren ‘90 afgesloten en inmiddels omstreden. Op www.kifid.nl kunt u checken of u in het bezit bent van een woekerpolis. En als u in het bezit bent van een woekerpolis zet deze dan direct om in een goedkopere niet-woekervariant.

Overlijdensrisicoverzekering
Bij veel hypotheken is het verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat een deel van de hypotheek afbetaald kan worden in geval van overlijden van een van de eigenaren. In de afgelopen jaren zijn deze verzekeringen een stuk goedkoper geworden, dus het loont de moeite deze verzekering onder de loep te nemen en daarmee geld te besparen.

Oversluiten
Met de huidige lage rentestand kan het de moeite waard zijn uw hypotheek over te sluiten. Laat door een adviseur uitrekenen of het financieel rendabel is, aangezien er met het voortijdig oversluiten van een hypotheek een boeterente gepaard gaat. Laat u daar niet door afschrikken. In veel gevallen hebt u de boete er binnen een paar jaar weer uit. Daarnaast zijn de boeterente en andere oversluitkosten weer aftrekbaar. Ook is rentemiddeling wellicht een idee.

Aflossen is dus niet altijd de beste optie om te besparen op uw maandelijkse lasten. Neem voor meer informatie contact op met Zekervia makelaarsgroep of uw hypotheekadviseur.